Graviditet og amming
GRAVIDITET OG AMMING
Graviditet
Å tatovere seg innebærer en fare for infeksjoner. Som gravid er evnen til å bekjempe infeksjoner dårligere. Hvis du skulle få en infeksjon i tatoveringen bør man ta antibiotika. Under svangerskapet bør man unngå "unødvendige" medisiner, antibiotika inkludert. Kvaliteten og innholdet på farger har også mye å si for faren ved å tatovere seg. Særlig er det første trimesteret en kritisk fase i fosterets utvikling, og enhver unødvendig eksponering for kjemiske stoffer bør unngås.
Å tatovere seg kan være en smertefull prosess, og det er kjent at fosteret reagerer på mors smerte og at det er sannsynligvis kan bli stresset av det.
Vann i kroppen, som er et vanlig problem under svangerskapet, kan ha en uventet effekt på tatoveringen.
Tatoveringen som er gjort før du blir gravid vil ikke påvirke fosteret eller utgjøre noen spesiell risiko under svangerskapet. Men kroppen endres under graviditeten og dermed kan også tatoveringen endre seg. Har du en tatovering på magen er sjansen stor for at den ikke vil bli den samme etter fødselen. Noen er heldigere enn andre, men dette er umulig å vite på forhånd.
Amming
Det finnes ingen forskning som tilsier at det er noe problem å ta en tatovering når man ammer, men så er det heller ikke gjort mye undersøkelser på dette. Generelt kan man si at det også kommer an på barnets alder (ta høyde for tidlig fødte, regnet ut fra termin) Når det gjelder alkohol for eksempel, så sier man at en ikke skal drikke i det hele tatt de første seks ukene etter fødsel. Ved tatovering er det en risiko for høyt adrenalin-nivå som man vet hemmer melkeutdrivningsrefleksen. Ved infeksjoner bør man ikke ta antibiotika som går videre til barnet.